Koos Ligthart
Acupunctuur
home acupunctuur praktisch contact
  wat is acupunctuur werkwijze contactinformatie
  voor welke klachten? praktijkinformatie links
  de behandeling kosten wie is Koos Ligthart
 
   
   
           
   
   
Koos Ligthart  
   
   
   
   
   
   
   
KOOS LIGTHART ACUPUNCTUUR ALDEBARANPLEIN 4 C
1033 GS AMSTERDAM
TEL 020 - 6331521
 
webdesign margreetdevries.nl  
   
   
   
Privacyverklaring  
 
Wat is acupunctuur?  
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).
Deze geneeswijze bestaat al duizenden jaren en komt uit China. Een van de belangrijkste principes is de holistische benadering, de mens wordt als een geheel gezien en onlosmakelijk van zijn omgeving.

De levensenergie, de QI , in het lichaam, stroomt door de meridianen. Het kan zijn dat je door positieve of negatieve invloeden de energiestroom blokkeert of uit evenwicht brengt. Als de energiestroom uit evenwicht is, kan dat gevolgen hebben voor je lichaam en geest, er kan een ziekte ontstaan. Ziekte is dus niets anders dan een poging van je lichaam om het evenwicht weer te herstellen tussen jezelf en je omgeving.

Meridianen en acupunctuur
Binnen de acupunctuur is sprake van 12 hoofdmeridianen, die gekoppeld zijn aan de interne organen in het lichaam van de mens. Op deze meridianen liggen de speciale acupunctuurpunten, deze worden tijdens de behandeling gebruikt.

acupunctuur

Het Yin en Yang teken geeft de samenhang aan van twee krachten, deze zijn steeds in wisselwerking met elkaar. De Yin staat voor donker, kou en rust en is naar binnen gericht.
De Yang staat voor licht, warmte en beweging en is naar buiten gericht. De beweging tussen Yin en Yang is de bron van elke verandering om weer in balans te komen met jezelf. Bijvoorbeeld je hebt hard gewerkt, veel Yang energie gebruikt, dan moet je daar tegenover stellen een goede nachtrust, Yin energie. Als je daar aan voorbij gaat, loop je het risico op den duur een burn-out te krijgen.

Elementen, seizoenen en organen
Een ander belangrijk principe binnen de TCM is de vijf elementenleer. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Volgens het Chinese denken is er tevens sprake van vijf seizoenen. Elk seizoen is verbonden aan een element. Ook corresponderen de seizoenen met de organen in het lichaam en de emoties. Iemand die bang is kan uit angst in de broek plassen. De emotie angst hoort bij het element water. De organen die bij water horen zijn de nier en de blaas, de nier heeft de poortfunctie over de blaas. Bij angst verzwakt de nierenergie en blijft de poort openstaan, gevolg plassen in je broek.

Wil je hier meer over lezen, dan verwijs ik je naar de NVA website.

terug naar boven

 

 
   
 
KOOS LIGTHART ACUPUNCTUUR ALDEBARANPLEIN 4 C 1033 GS AMSTERDAM TEL 020 - 6331521